Moet je een medewerker doorbetalen die na een betoging in de cel zit?

Moet je een medewerker doorbetalen die na een betoging in de cel zit?
5/10/2024

Moet ik een medewerker doorbetalen die na een betoging in de cel zit en niet kan komen werken?

Vorige week kreeg ik een telefoontje van de vriendin van een van mijn medewerkers dat hij was opgepakt tijdens een vreedzaam protest en dat hij daardoor niet kon komen werken. Inmiddels zijn we een week verder en zit hij nog steeds vast. Erg vreedzaam heeft hij dus niet geprotesteerd. Maar nu vraag ik me af: hoe zit het arbeidsrechtelijk als een werknemer niet kan komen werken doordat hij in de cel zit?

Het antwoord

In dit geval hoef je als werkgever het loon over de dagen waarop hij niet is komen werken, niet te betalen. Dat geldt zolang als de werknemer niet komt werken omdat hij in voorarrest (of in detentie) zit, omdat de reden waarom hij niet komt werken in zijn risicosfeer ligt. Ik zou hem wel een brief sturen – die mag gewoon naar zijn huisadres – waarin je bevestigt dat hij geen loon krijgt gedurende zijn afwezigheid.

Soms willen werkgevers nog weleens een punt maken door de werknemer te schorsen, maar dat is niet verstandig. Gedurende een schorsing moet je het loon namelijk meestal wel doorbetalen. Pas daar dus mee op.

Wat ook niet verstandig is, is om de werknemer meteen te ontslaan. In principe is afwezigheid vanwege voorarrest namelijk geen geldige ontslagreden. De werknemer is dan immers ‘slechts’ verdachte van een misdrijf. Maar ook na een eventuele veroordeling is ontslag niet altijd mogelijk. Meestal moet dan sprake zijn van een verband tussen het strafbare feit en de werkzaamheden van de werknemer.

Terug