Voorlopige inhoud Belastingplan 2025

Voorlopige inhoud Belastingplan 2025
5/3/2024

Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft op 18 april bekendgemaakt hoe het pakket Belastingplan 2025 eruit komt te zien. Hier lees je welke voorstellen impact hebben voor HR.

Staatssecretaris Van Rij van Financiën heeft op 18 april bekendgemaakt hoe het pakket Belastingplan 2025 eruit komt te zien. Het pakket bestaat, naast het Belastingplan 2025 en de Overige Fiscale Maatregelen 2025 (standaardonderdelen), uit nog vijf wetsvoorstellen, te weten:

  • Wetsvoorstel Belastingplan BES 2025 (diverse thema’s Caribisch Nederland)
  • Wetsvoorstel Wetgeving compensatie onterechte afwijzing MSNP (thema: menselijke maat en rechtsbescherming)
  • Wetsvoorstel ambtshalve aanslagen (thema: menselijke maat en rechtsbescherming)
  • Wetsvoorstel fiscale bedrijfsovergangsfaciliteiten 2025 (BOR/DSR deel 2), (thema: ondernemen en tegengaan belastingontwijking)
  • Wetsvoorstel Wet aanscherping CO2-heffing industrie (thema: klimaat)

Hieronder lees je welke voorstellen impact hebben voor HR.

Voertuigdefinities in autobelastingen

De autobelastingen (bpm, motorrijtuigenbelasting) hanteren voertuigdefinities die afwijken van de officiële registratie in het kentekenregister. Een voertuig wordt bijvoorbeeld officieel aangemerkt als bedrijfsauto en fiscaal als personenauto. Het voorstel is om in de fiscaliteit vanaf 2025 de officiële voertuigregistraties te volgen.

Inflatiecorrectie voor eindheffing bestelauto

Zoals bekend kan voor privégebruik van een bestelauto van de zaak, die doorlopend afwisselend door twee of meer werknemers wordt gebruikt, worden volstaan met een eindheffing van € 300 per jaar per bestelauto. Genoemd bedrag is al jaren niet verhoogd. Voorstel is nu om het bedrag met de inflatiecorrectie te verhogen.

Fiscale oplossing eenverdienersproblematiek

Het voorstel is om voor de groep alleenverdienende huishoudens met een arbeidsongeschiktheidsuitkering die lager is dan het besteedbaar inkomen dan dat van diezelfde groep in de bijstand, te werken aan de herinvoering van de overdraagbare algemene heffingskorting per 2028.

Repareren heffingslek zeevarenden

Omdat de in België woonachtige zeevarenden in Nederland niet belastingplichtig zijn voor de inkomstenbelasting, kan de ingehouden loonbelasting in principe niet worden verrekend met de aanslag inkomstenbelasting. De inspecteur moet op grond van artikel 15 AWR de ingehouden loonbelasting – zo nodig ambtshalve – bij voor bezwaar vatbare beschikking verrekenen. De voor te stellen maatregel zorgt ervoor dat in de situatie waarin het heffingsrecht exclusief aan Nederland is toegewezen op grond van een belastingverdrag, Nederland zijn heffingsrecht kan effectueren in situaties dat de dienstbetrekking volledig buiten Nederland wordt vervuld.

Technische wijziging Wet op de loonbelasting 1964

In bepaalde situaties zijn werknemers van een Nederlandse publiekrechtelijke rechtspersoon (bijvoorbeeld een universiteit) die volledig in het buitenland werken wel in Nederland belastingplichtig voor de inkomstenbelasting, maar wordt er geen voorheffing in de vorm van Nederlandse loonbelasting ingehouden. Dit wordt op basis van dit voorstel gecorrigeerd.

Aanpassing Wet IB 2001

Met deze maatregel kan worden geborgd dat Nederland zijn heffingsrecht kan effectueren in situaties dat het heffingsrecht op basis van het wijzigingsprotocol aan Nederland wordt toegewezen.

Benadrukt moet worden dat het gaat om een voorlopige inhoud; daardoor is het mogelijk dat op Prinsjesdag 2024 een ietwat afwijkend pakket wordt gepresenteerd.

Terug