Kan je een tijdelijke medewerker verplichten een contract uit te dienen?

Kan je een tijdelijke medewerker verplichten een contract uit te dienen?
5/3/2024

Een van mijn tijdelijke medewerkers heeft voortijdig zijn contract opgezegd. Daardoor komt een project in gevaar. Kan ik hem verplichten te blijven? Mr. Edith van Schie beantwoordt de vraag van de week.

Ik heb begin dit jaar drie tijdelijke medewerkers aangenomen voor een project dat voor 1 juli aanstaande afgerond moet zijn. Het project loopt goed en we lopen op schema, maar nu heeft een van hen twee maanden voor het einde van zijn contract opgezegd. Dat is erg vervelend, want het brengt de voortgang van het project in gevaar. Kan ik hem verplichten zijn contract uit te dienen?

Het antwoord

Het antwoord op die vraag hangt ervan af of met deze tijdelijke werknemer is overeengekomen dat het contract tussentijds mag worden beëindigd of niet. Als tussentijdse beëindiging wel is overeengekomen, dan kan je tegen deze voortijdige opzegging eigenlijk niets doen. Je kunt hem vriendelijk vragen om toch tot de einddatum te blijven. Je kunt hem een bonus of ander extraatje in het vooruitzicht stellen als hij blijft. Maar je kunt hem niet dwingen.

Als géén tussentijdse opzegmogelijkheid is overeengekomen, dan mag deze werknemer zijn baan eigenlijk niet eerder opzeggen. Het lastige is alleen wel dat je de werknemer ook in dat geval niet kunt dwingen om de resterende twee maanden te komen werken. Het enige dat je als werkgever kunt doen, is geld van hem vorderen. In dit geval een schadevergoeding ter waarde van twee bruto maandsalarissen omdat hij twee maanden te vroeg opzegt. De dreiging van die claim kan voor de werknemer net het zetje zijn dat nodig is om gehoor te geven aan het vriendelijke verzoek zijn contract gewoon uit te dienen.

Terug