Het beoordelingsgesprek

Traditionele manieren van beoordelen zijn in grote lijnen vooral varianten op hetzelfde thema, namelijk dat van het beoordelingsgesprek. Soms maakt zo’n beoordelingsgesprek binnen organisaties deel uit van een hele gesprekkencyclus (met bijvoorbeeld een voortgangsgesprek en een functioneringsgesprek), soms staat het meer op zichzelf. Af en toe krijgen opleiding en ontwikkeling een prominentere plek in een dergelijke gesprekkencyclus. Denk dan aan persoonlijke ontwikkelingsplannen (POP) of personal development plans (PDP). Ook deed op een gegeven moment 360 graden feedback zijn intrede. Deze methode gaat ervan uit dat de leidinggevende niet altijd goed zicht heeft op het functioneren van een werknemer. Daarom worden verschillende beoordelaars gevraagd, met name collega’s, en een enkele keer ook klanten. Doel is dan om iemand van allerlei kanten (360 graden) te beoordelen.

Deze niet-uitputtende serie van beoordelingsvormen heeft een grote gemene deler: bedrijven hebben zich met tal van commerciële producten op de ‘beoordelingsmarkt’ gestort. Daardoor zijn er allerlei handige tools en spannende apps voorhanden die kunnen helpen bij de klassieke beoordeling van medewerkers.

Onbeperkte toegang?

XpertHR Checkit is speciaal ontwikkeld om leidinggevenden binnen alle sectoren te ondersteunen bij HR- en managementvraagstukken. Door middel van praktische tools, checklists, video's en voorbeeldbrieven, vindt een leidinggevende snel een betrouwbaar antwoord op al zijn vragen.

XpertHR Checkit ondersteunt tevens de HR-manager binnen de organisatie. De HR-manager kan vol vertrouwen zaken uit handen geven, maar houdt grip door te monitoren en eigen beleid toe te voegen aan XpertHR Checkit.

Inloggen