Proeftijdontslag voor de eerste werkdag

Arthur wordt door de leidinggevende van een ander bedrijf gevraagd om te solliciteren op een vrijgekomen functie. Arthur doet dat en krijgt een aanbod: een jaarcontract met een proeftijd van één maand. Arthur uit zijn bedenkingen aan de leidinggevende: hij heeft nu een vast contract, heeft het goed naar zijn zin in zijn huidige baan en heeft binnen twee jaar de mogelijkheid om door te groeien. Hij twijfelt of hij deze ‘vastigheid’ wel moet inruilen voor een avontuur met een nieuwe baan.

De leidinggevende weet Arthur te overtuigen door het salarisaanbod flink te verhogen. Arthur tekent het contract en zegt zijn huidige baan op. Twee weken voordat hij met zijn nieuwe baan zou beginnen, belt de leidinggevende Arthur op met de mededeling dat ze al langere tijd bezig zijn met een reorganisatie en dat nu toch is besloten dat ook de functie die Arthur zou gaan bekleden komt te vervallen. De leidinggevende zegt het dienstverband op met inachtneming van de proeftijd. 

Mag u iemand voor de eerste werkdag in de proeftijd ontslaan?

Onbeperkte toegang?

XpertHR Checkit is speciaal ontwikkeld om leidinggevenden binnen alle sectoren te ondersteunen bij HR- en managementvraagstukken. Door middel van praktische tools, checklists, video's en voorbeeldbrieven, vindt een leidinggevende snel een betrouwbaar antwoord op al zijn vragen.

XpertHR Checkit ondersteunt tevens de HR-manager binnen de organisatie. De HR-manager kan vol vertrouwen zaken uit handen geven, maar houdt grip door te monitoren en eigen beleid toe te voegen aan XpertHR Checkit.

Inloggen