Ontslag op grond van bedrijfseconomische omstandigheden

  • Als je moet bezuinigen op de personeelskosten, door technologische ontwikkelingen functies zijn vervallen, je jouw bedrijf wil beëindigen of als je om andere bedrijfseconomische redenen afscheid moet nemen van een of meerdere van je personeelsleden, dan moet je mensen ontslaan op grond van bedrijfseconomische omstandigheden.
  • Je hebt dan (meestal) toestemming van UWV nodig
  • UWV bekijkt of 1) het nodig is om de werknemer(s) te ontslaan 2) degene(n) die je wil ontslaan wel 'aan de beurt' zijn.
  • Als je toestemming van het UWV hebt gekregen, dan kun je het dienstverband vervolgens – met inachtneming van de geldende opzegtermijn – opzeggen.
  • Bij bedrijfseconomisch ontslag worden payrollwerknemers hetzelfde behandeld als hun collega’s die rechtstreeks bij jouw bedrijf in dienst zijn.
  • Als de opdrachtgever de rekening van het payrollbedrijf drie maanden of langer onbetaald laat, dan mag het payrollbedrijf de payrollwerknemers die voor deze opdrachtgever werken op grond van bedrijfseconomische omstandigheden ontslaan. 

Onbeperkte toegang?

XpertHR Checkit is speciaal ontwikkeld om leidinggevenden binnen alle sectoren te ondersteunen bij HR- en managementvraagstukken. Door middel van praktische tools, checklists, video's en voorbeeldbrieven, vindt een leidinggevende snel een betrouwbaar antwoord op al zijn vragen.

XpertHR Checkit ondersteunt tevens de HR-manager binnen de organisatie. De HR-manager kan vol vertrouwen zaken uit handen geven, maar houdt grip door te monitoren en eigen beleid toe te voegen aan XpertHR Checkit.

Inloggen