Ontslag op grond van bedrijfseconomische omstandigheden

  • Als u moet bezuinigen op de personeelskosten, door technoligische ontwikkelingen functies zijn vervallen, u uw bedrijf wilt beëindigen of als u om andere bedrijfseconomische redenen afscheid moet nemen van een of meerdere van uw personeelsleden, dan moet u mensen ontslaan op grond van bedrijfseconomische omstandigheden.
  • U heeft dan (meestal) toestemming van UWV nodig
  • UWV bekijkt of 1) het nodig is om de werknemer(s) te ontslaan 2) degene(n) die u wilt ontslaan wel 'aan de beurt' zijn.
  • Als u toestemming van het UWV heeft gekregen, dan kunt u het dienstverband vervolgens – met inachtneming van de geldende opzegtermijn – opzeggen.
  • Bij bedrijfseconomisch ontslag worden payrollwerknemers hetzelfde behandeld als hun collega’s die bij uw bedrijf rechtstreeks in dienst zijn.
  • Als de opdrachtgever de rekening van het payrollbedrijf drie maanden of langer onbetaald laat, dan mag het payrollbedrijf de payrollwerknemers die voor deze opdrachtgever werken op grond van bedrijfseconomische omstandigheden ontslaan. 

Onbeperkte toegang?

XpertHR Checkit is speciaal ontwikkeld om leidinggevenden binnen alle sectoren te ondersteunen bij HR- en managementvraagstukken. Door middel van praktische tools, checklists, video’s en voorbeeldbrieven, vindt een leidinggevende snel een betrouwbaar antwoord op al zijn vragen.

XpertHR Checkit ondersteunt tevens de HR-manager binnen de organisatie. De HR-manager kan vol vertrouwen zaken uit handen geven, maar houdt grip door te monitoren en eigen beleid toe te voegen aan XpertHR Checkit.

Inloggen