Inleveren van bedrijfseigendommen bij ziekte

  • Een werkgever heeft meestal de neiging bedrijfseigendommen van een werknemer die langdurend arbeidsongeschikt is, in te nemen. Maar is dat verstandig, en wat zijn de regels?
  • De hoofdregel daarbinnen is dat een zieke werknemer recht heeft op doorbetaling van zijn loon, en dat ook secundaire arbeidsvoorwaarden (zoals het privégebruik van een bedrijfsauto, mobiele telefoon of laptop) onder deze loondoorbetalingsverplichting vallen.
  • Er zijn twee uitzonderingen hierop: (1) wanneer het behouden van de bedrijfseigendommen leidt tot een onbillijke situatie, en (2) wanneer contractueel is afgeweken van de hoofdregel dat privégebruik van bedrijfseigendommen ook tijdens ziekte wordt toegestaan.
  • Let op: bij terugname of niet, moeten werknemers gelijk worden behandeld.
  • De hoofdregel en uitzonderingen gelden ook wanneer de werknemer gedeeltelijk arbeidsongeschikt is.

Onbeperkte toegang?

XpertHR Checkit is speciaal ontwikkeld om leidinggevenden binnen alle sectoren te ondersteunen bij HR- en managementvraagstukken. Door middel van praktische tools, checklists, video's en voorbeeldbrieven, vindt een leidinggevende snel een betrouwbaar antwoord op al zijn vragen.

XpertHR Checkit ondersteunt tevens de HR-manager binnen de organisatie. De HR-manager kan vol vertrouwen zaken uit handen geven, maar houdt grip door te monitoren en eigen beleid toe te voegen aan XpertHR Checkit.

Inloggen