Zwangerschaps- en bevallingsverlof

Een zwangere werkneemster heeft recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof. Het heet zwangerschapsverlof tot en met de dag van de bevalling, daarna noemen we het bevallingsverlof. De werkneemster heeft in principe recht op zestien weken verlof, waarvan minimaal tien weken bevallingsverlof.

  • Een zwangere werkneemster kan haar zwangerschapsverlof op verschillende momenten laten ingaan. De lengte van het zwangerschaps- en bevallingsverlof hangt af van de ingangsdatum van het verlof en de bevallingsdatum.┬á
  • Waarschijnlijk bevalt de werkneemster voor of na de uitgerekende datum. De lengte van haar verlof hangt hier direct mee samen.
  • Het bevallingsverlof hoeft niet per se helemaal achter elkaar opgenomen te worden. Als een werkneemster dat wil, mag ze het ook gespreid opnemen.
  • Wie zwanger is van een meerling, heeft recht op vier weken extra zwangerschapsverlof.

Onbeperkte toegang?

XpertHR Checkit is speciaal ontwikkeld om leidinggevenden binnen alle sectoren te ondersteunen bij HR- en managementvraagstukken. Door middel van praktische tools, checklists, video's en voorbeeldbrieven, vindt een leidinggevende snel een betrouwbaar antwoord op al zijn vragen.

XpertHR Checkit ondersteunt tevens de HR-manager binnen de organisatie. De HR-manager kan vol vertrouwen zaken uit handen geven, maar houdt grip door te monitoren en eigen beleid toe te voegen aan XpertHR Checkit.

Inloggen