Geboorteverlof

Ook de partner van de moeder kan rond de bevalling behoefte hebben aan verlof. Bijvoorbeeld om bij de bevalling aanwezig te zijn of om voor de andere kinderen te zorgen. De wet biedt hiervoor verschillende mogelijkheden, zoals geboorteverlof en calamiteitenverlof. 

  • De partner van de moeder heeft recht op betaald geboorteverlof gedurende éénmaal de arbeidsduur per week. Werkt de werknemer 32 uur per week, dan heeft hij recht op 32 uur geboorteverlof. Bij een arbeidsomvang van 40 uur per week, heeft de werknemer recht op 40 uur geboorteverlof.
  • Voor bijzondere persoonlijke gevallen waarin een werknemer halsoverkop weg wil of moet van het werk bestaat er calamiteitenverlof. De bevalling is zo’n bijzondere persoonlijke situatie.
  • Het recht op drie dagen onbetaald ouderschapsverlof, op te nemen binnen vier weken nadat het kind op hetzelfde adres als de moeder woont, is vervallen sinds 1 januari 2019. Wel heeft de ouder recht op regulier ouderschapsverlof.

Onbeperkte toegang?

XpertHR Checkit is speciaal ontwikkeld om leidinggevenden binnen alle sectoren te ondersteunen bij HR- en managementvraagstukken. Door middel van praktische tools, checklists, video’s en voorbeeldbrieven, vindt een leidinggevende snel een betrouwbaar antwoord op al zijn vragen.

XpertHR Checkit ondersteunt tevens de HR-manager binnen de organisatie. De HR-manager kan vol vertrouwen zaken uit handen geven, maar houdt grip door te monitoren en eigen beleid toe te voegen aan XpertHR Checkit.

Inloggen