Ouderschapsverlof

Ouders en verzorgers van kinderen hebben voor ieder kind recht op ouderschapsverlof. Zo kunnen ze zorgtaken combineren met werk. Wat moet u weten als een werknemer meldt dat hij ouderschapsverlof wil opnemen?

  • Niet alleen de moeder, maar ook de vader heeft recht op ouderschapsverlof. Net als iemand anders die op hetzelfde adres woont en het kind verzorgt als zijn eigen kind.
  • De duur van het ouderschapsverlof is beperkt. De werknemer heeft per kind recht op 26 keer de afgesproken arbeidsduur per week aan ouderschapsverlof.
  • Het ouderschapsverlof is een recht waarvoor geen instemming van de werkgever nodig is. Het kan niet worden geweigerd.
  • Dat de opname van het ouderschapsverlof op zichzelf niet kan worden geweigerd, wil niet zeggen dat u geen invloed kunt uitoefenen op de invulling van het ouderschapsverlof.
  • Van sommige bepalingen over het ouderschapsverlof kan bij cao worden afgeweken.

Onbeperkte toegang?

XpertHR Checkit is speciaal ontwikkeld om leidinggevenden binnen alle sectoren te ondersteunen bij HR- en managementvraagstukken. Door middel van praktische tools, checklists, video's en voorbeeldbrieven, vindt een leidinggevende snel een betrouwbaar antwoord op al zijn vragen.

XpertHR Checkit ondersteunt tevens de HR-manager binnen de organisatie. De HR-manager kan vol vertrouwen zaken uit handen geven, maar houdt grip door te monitoren en eigen beleid toe te voegen aan XpertHR Checkit.

Inloggen