Ouderschapsverlof

Ouders en verzorgers van kinderen hebben voor ieder kind recht op ouderschapsverlof. Zo kunnen ze zorgtaken combineren met werk. Wat moet je weten als een werknemer meldt dat hij ouderschapsverlof wil opnemen?

  • Niet alleen de moeder, maar ook de vader (andere ouder) heeft recht op ouderschapsverlof. Net als iemand anders die op hetzelfde adres woont en het kind verzorgt als zijn eigen kind.
  • De duur van het ouderschapsverlof is beperkt. De werknemer heeft per kind recht op 26 keer de afgesproken arbeidsduur per week aan ouderschapsverlof. Het verlof moet de werknemer voor de achtste verjaardag van het kind opnemen.
  • Het ouderschapsverlof is in principe onbetaald. Maar per 2 augustus 2022 kunnen ouders een deel van het ouderschapsverlof betaald opnemen, mits hun kind dan nog geen jaar oud is. Het betaalde ouderschapsverlof is maximaal negen weken en moet de werknemer voor de eerste verjaardag van het kind opnemen. 
  • Het ouderschapsverlof is een recht waarvoor geen instemming van de werkgever nodig is. Je kunt het niet weigeren.
  • Dat je de opname van het ouderschapsverlof op zichzelf niet kan weigeren, wil niet zeggen dat je geen (beperkte) invloed kunt uitoefenen op de invulling van het ouderschapsverlof.
  • Van sommige bepalingen over het ouderschapsverlof kan bij cao worden afgeweken.

Onbeperkte toegang?

XpertHR Checkit is speciaal ontwikkeld om leidinggevenden binnen alle sectoren te ondersteunen bij HR- en managementvraagstukken. Door middel van praktische tools, checklists, video's en voorbeeldbrieven, vindt een leidinggevende snel een betrouwbaar antwoord op al zijn vragen.

XpertHR Checkit ondersteunt tevens de HR-manager binnen de organisatie. De HR-manager kan vol vertrouwen zaken uit handen geven, maar houdt grip door te monitoren en eigen beleid toe te voegen aan XpertHR Checkit.

Inloggen