Werknemer stuurt kopieën diploma's niet op

Pedro is teamleider bij een jeugdzorginstelling. Hij zoekt voor de functie ‘Pedagogisch medewerker B’ kandidaten met ‘minimaal SPW, MDGO-AW of een daaraan gelijkwaardig gestelde opleiding’. Hij neemt Sharon aan. In het sollicitatiegesprek heeft hij Sharon niet gevraagd of zij beschikt over het vereiste mbo-diploma. Op haar cv staat ook niet vermeld dat zij dit diploma heeft. Pedro biedt Sharon een contract voor onbepaalde tijd aan. Voordat ze aan de slag gaat, vraagt hij haar twee maal per e-mail om een kopie van haar mbo-diploma op te sturen. Sharon reageert niet op dit verzoek en start als pedagogisch medewerker.
Een jaar later gaat de instelling een samenwerking aan met een andere zorginstelling. Sharon wordt geselecteerd om mee te werken aan dit project. De andere zorginstelling eist dat alle betrokken werknemers beschikken over een diploma op hbo- of mbo-niveau. De geselecteerde werknemers met een mbo-diploma zullen certificaten op hbo-niveau moeten verwerven.
Pedro vraagt Sharon opnieuw om een kopie van haar diploma op te sturen. Sharon zegt dat zij de kopie al heeft opgestuurd, maar dat zij dit nogmaals zal doen. De kopie blijft echter uit. Als Pedro haar hier nogmaals op aanspreekt, meldt Sharon dat zij het diploma niet heeft.
Pedro voelt zich bedrogen en vraagt Mohamed van HR om Sharon op staande voet te ontslaan. Mohamed wijst Pedro erop dat dit lastig wordt. Sharon heeft nooit gezegd dat ze gekwalificeerd was en het cv liet in het midden of zij het diploma had behaald. Pedro heeft wel gevraagd om een kopie van het diploma op te sturen, maar heeft niets gedaan toen het diploma niet werd ontvangen.
Wat had hij nog kunnen doen?

Onbeperkte toegang?

XpertHR Checkit is speciaal ontwikkeld om leidinggevenden binnen alle sectoren te ondersteunen bij HR- en managementvraagstukken. Door middel van praktische tools, checklists, video's en voorbeeldbrieven, vindt een leidinggevende snel een betrouwbaar antwoord op al zijn vragen.

XpertHR Checkit ondersteunt tevens de HR-manager binnen de organisatie. De HR-manager kan vol vertrouwen zaken uit handen geven, maar houdt grip door te monitoren en eigen beleid toe te voegen aan XpertHR Checkit.

Inloggen