Terugkerend thuiswerkadvies: handvatten en tips voor HR

Terugkerend thuiswerkadvies: handvatten en tips voor HR
7/21/2021

Met de snel oplopende coronabesmettingen adviseert het kabinet opnieuw om zoveel mogelijk thuis te werken.

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, vinden vakbonden CNV en FNV verstandig. Bij ruim één op de vijf thuiswerkers is de kantoorwerkplek niet coronaproof ingericht (CNV). Volgens dat onderzoek vindt 16% dat kantoren te vroeg openen om veilig te kunnen werken en dat werkgevers en collega’s geen rekening meer houden met de coronaregels. CNV: één op de vijf voelt zich op kantoor niet veilig tegen coronabesmettingen. Uit FNV-onderzoek in juni bleek dat acht op de tien mensen het prettig vinden om thuis te werken.

Veilig & gezond (arboproof) thuiswerken

Werkgevers zijn verplicht om zorg te dragen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Deze zorgplicht stopt niet bij de werkplek op kantoor. Ook de thuiswerkers vallen onder de wettelijke zorgplicht. Hierbij gaat het zowel om schade als gevolg van fysieke als psychische klachten. De Inspectie SZW kan boetes opleggen als de thuiswerkplekken van werknemers niet voldoen aan de Arbowetgeving. 

Thuiswerkovereenkomst

In sommige gevallen is het raadzaam om een thuiswerkovereenkomst te sluiten. In de individuele thuiswerkovereenkomst leg je de afspraken vast die zijn gemaakt over het thuiswerken. Je kunt in een thuiswerkregeling de algemene richtlijnen voor thuiswerken vastleggen. Zo voorkom je dat gelijke werknemers ongelijk behandelt.

Scheidslijn werk en privé: wat kan een werkgever doen?

In deze bijzondere tijd lopen werk en privé vaak door elkaar heen. Soms is er helemaal geen scheiding meer te maken. Hoe kan een werkgever hiermee omgaan? Enerzijds is het doel om ervoor te zorgen dat het werk nog altijd goed wordt gedaan; anderzijds moet worden voorkomen dat een werknemer hieronder lijdt of zelfs uitvalt.

Programma’s om thuiswerken te faciliteren

Hoe zorg je ervoor dat werknemers contact met elkaar kunnen houden, een meeting kunnen doen en weten waar ieder mee bezig is? Er is een aantal programma’s die jouw bedrijf kunnen ondersteunen om het thuiswerken te faciliteren, zoals Skype en Zoom, om online meetings te organiseren, Teams, ook voor online meetings maar dit programma heeft ook een chatfunctie.

Terug