Hoe ver gaat ‘even naar de dokter’ tijdens werktijd?

Hoe ver gaat ‘even naar de dokter’ tijdens werktijd?
11/3/2021

Iedere week beantwoordt Checkit redacteur Edith van Schie een HR-vraag uit de praktijk in De Financiële Telegraaf. Vandaag: hoe ver gaat ‘even naar de dokter’ tijdens werktijd?

Foto: ANP

Wij doen niet moeilijk over een tandarts- of doktersbezoek maar nu heeft een medewerker met een voetbalblessure voor de aankomende zes weken twaalf fysiobehandelingen tijdens werktijd in zijn agenda ingepland. Moet ik dat accepteren?

Het antwoord van Edith van Schie

In de wet is alleen geregeld dat een werknemer tijdens werktijd naar de dokter mag als het spoedeisend is. Over regulier artsenbezoek is niets geregeld. Werkgevers mogen de regels zelf bepalen.

Als het bezoeken van huisartsen, tandartsen, fysio- en andere therapeuten in de praktijk altijd wordt toegestaan, dan geldt het principe ‘gelijke monniken, gelijke kappen’. Maar dat wordt inderdaad een ander verhaal als een medewerker ineens wel heel vaak naar een tandarts of fysio moet. Je kunt in die gevallen individuele afspraken maken, bijvoorbeeld de helft mag tijdens werktijd en voor de andere helft neemt hij verlofuren op. Maar vaak geeft dat ook weer gedoe. De medewerker wijst misschien op een collega die in een maand tijd wel vijf keer naar de tandarts moest en dat wel gewoon tijdens werktijd mocht doen.

Om irritaties, willekeur en gedoe over dit soort zaken te voorkomen, is het raadzaam om regels over artsen- en therapeutenbezoeken tijdens werktijd op te stellen. Daarin kan bijvoorbeeld staan dat de bezoeken zo veel mogelijk buiten werktijd moeten worden gepland en dat het aantal bezoeken tijdens (doorbetaalde) werktijd is beperkt tot een maximumaantal bezoeken, bijvoorbeeld één per twee maanden of acht per jaar. Je kunt ook een maximumaantal uren per jaar opnemen.

Terug