Waait de ‘burn-out break’ over naar Nederland?

Waait de ‘burn-out break’ over naar Nederland?
7/21/2021

Er zijn steeds meer burn-outgevallen. Daarom maken een aantal internationale grote bedrijven gebruik van de burn-out break: een week betaald verlof voor iedereen op hetzelfde moment. Waait deze trend over naar Nederland?

Foto: Shutterstock

Met het vele thuiswerken is de balans tussen privé en werk soms lastig te vinden. Uit onderzoek van CNV blijkt dat 1 op de 5 werknemers tegen een burn-out aan zit. Steeds meer mensen kampen met werkstress tijdens de coronacrisis. Een aantal factoren van thuiswerken kunnen stress veroorzaken door de gebruikelijke structuren die wegvallen, ernstige vervaging tussen werk en privé, te veel afleiding, geen aparte werkplek of slechte werkplekvoorziening en sociale contacten die wegvallen.

LinkedIn en Bumble bieden een week pauze aan

Niet alleen in Nederland is dit een gegeven. Ook internationaal merken bedrijven dat het steeds uitdagender wordt om burn-outs te voorkomen. Een aantal internationale bedrijven introduceerden de ‘burn-out break': een week lang betaald verlof voor iedereen op hetzelfde moment. Zo gaf Bumble haar zevenhonderd werknemers wereldwijd een week vrij in juni 2021. Met deze ingelaste pauze wil Bumble haar werknemers de mogelijkheid bieden om tot rust te komen na een druk werkjaar in de pandemie.

Ook LinkedIn-werknemers kregen een week vrij in april 2021. Teuila Hanson, de Chief People Officer van LinkedIn, liet weten dat ze iets waardevols willen geven aan hun werknemers. Vanwege de pandemie was het een zwaar jaar waardoor veel mensen last kregen van een burn-out. Tijd om tot rust te komen was het beste wat ze konden geven. En omdat iedereen tegelijkertijd vrij is, worden werknemers niet overspoeld met e-mails, vergadernotities en projectverzoeken die zich tijdens afwezigheid opstapelen.

Komt de ‘burn-out break’ naar Nederland?

Energietekort veroorzaakt enorme problemen op het gebied van focus. Doordat de focus vermindert, vermindert de productiviteit en daardoor gaat de medewerker nog harder werken. Een week ertussenuit kan ervoor zorgen dat werknemers hun energievoorraad kunnen opladen. De ‘burn-out break’ lijkt een trend te zijn binnen grote internationale bedrijven. Met het stijgen van de burn-outgevallen is dit wellicht een interessante mogelijkheid om aan te bieden.

Terug