2 prangende vragen over de QR-code en werknemers

2 prangende vragen over de QR-code en werknemers
11/2/2021

We hebben de twee prangende vragen over de QR-code en werknemers beantwoord.

Foto: Shutterstock

1. Mag ik degenen die bij evenementen of in de horeca aan het werk zijn om hun QR-code vragen?

Van mensen die aan het werk zijn, mag je niet eisen om hun QR-code (Coronacheck-app), vaccinatie-, negatieve test- of herstelbewijs te laten zien. Dat geldt ook voor locaties waar bezoekers wel verplicht zijn om hun QR-code (Coronacheck-app), vaccinatie-, negatieve test- of herstelbewijs te laten zien (de sectoren horeca, evenementen, kunst/cultuurvoorstellingen en sportwedstrijden).

Deze uitzondering geldt dus niet alleen voor (eigen) werknemers, maar bijvoorbeeld ook voor werknemers van een leverancier of ingehuurd bedrijf en voor een zzp-ers. In de wet staat dat het geldt voor ‘personen die beroeps- of bedrijfsmatig werkzaamheden verrichten’ (art. 58ra lid 8 Wpg).

Het idee hierachter is dat bezoekers van evenementen, horeca en andere plekken waar de Coronacheck-app verplicht is, daar uit vrije wil (kunnen) zijn. Degenen die op dit soort locaties aan het werk zijn, zijn daar omdat ze op grond van hun arbeidsrelatie verplicht zijn om op die locatie arbeid te verrichten en/of omdat ze moeten werken om in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. Werknemers zijn om die reden (op dit moment) door de wetgever expliciet uitgezonderd van de verplichting een coronatoegangsbewijs te tonen.

2. Hoe ga ik om met het dilemma dat ik moet zorgen voor een veilige werkomgeving maar geen QR-code mag vragen?

Van mensen die aan het werk zijn, mag je niet eisen om hun QR-code (Coronacheck-app), vaccinatie-, negatieve test- of herstelbewijs te laten zien. Tegelijkertijd moet een werkgever zorgen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Dit levert nogal eens een dilemma op. Momenteel kijkt de wetgever hoe met dit dilemma moet worden omgegaan.

Intussen heeft zowel minister Hugo de Jonge van VWS en staatssecretaris Dennis Wiersma van SZW laten weten dat het werkgevers wel is toegestaan om een moreel appel te doen op hun werknemers. Een werkgever mag zelfs, als daar een goede reden voor is, vragen of iemand is gevaccineerd. Die goede reden is er als bijvoorbeeld geen alternatieven zijn om een gezonde en veilige omgeving te creëren. Een werknemer is echter niet verplicht te antwoorden.

Een werkgever mag wel in samenspraak met de werknemer afspreken om thuis te werken of om beschermingsmiddelen te dragen. Het is daarom belangrijk dat werkgevers en werknemers met elkaar het gesprek voeren over gezondheid en veiligheid op de werkvloer en tot afspraken komen die voor iedereen goed werken. De bedrijfsarts kun je daarbij inschakelen voor advies en borging van de veiligheid en gezondheid op de werkvloer.

Terug