Coronamaatregelen aangescherpt, wat verandert er voor HR?

Coronamaatregelen aangescherpt, wat verandert er voor HR?
11/18/2021

Op 12 november heeft de regering de coronamaatregelen en -adviezen aangescherpt en nieuwe maatregelen aangekondigd.

Foto: Shutterstock

Hieronder zetten we de nieuwe adviezen en regels die relevant zijn voor HR voor je op een rij;

‘Werk thuis’

Het geldende thuiswerkadvies wordt aangescherpt naar: werk thuis. Ga alleen naar het werk als het moet. Voor mensen die wel naar hun werk moeten of die in hun vrije tijd op pad gaan geldt de oproep: mijd drukte onderweg en reis buiten de spits. Als werkgever dien je waar mogelijk rekening te houden met dit advies en waar nodig aanpassingen te doen (bijvoorbeeld door mensen gelegenheid te geven (vaker) thuis te werken of na de spits te starten).

Uitbreiding mondkapjesplicht

Momenteel geldt de mondkapjesplicht in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden:

  • in alle voor publiek toegankelijke gebouwen binnen en overdekte gebieden waar geen coronatoegangsbewijs wordt gebruikt zoals supermarkten, winkels, bibliotheken, spellocaties en pretparken;
  • het openbaar vervoer, op het station, inclusief winkels op het station, op perrons en bij tram- en bushaltes.
  • bedrijfsmatig personenvervoer, zoals in de taxi, personenbusjes en touringcars;
  • op de hele luchthaven en in vliegtuigen;
  • in alle publieke locaties binnen waar geen coronatoegangsbewijzen gebruikt worden. Dit geldt onder andere:
  • bij verplaatsing in mbo scholen, hogescholen en universiteiten. Als je zit mag het mondkapje af.
  • bij de uitvoering van contactberoepen, waar nodig, dit geldt zowel voor klant als voor dienstverlener.

Zorg er als werkgever voor dat werknemers aan de verruimde mondkapjesplicht voldoen, door te instrueren en mondkapjes te verstrekken. Je bent als werkgever overigens verplicht om mondkapjes te verstrekken of te vergoeden als je een mondkapjesplicht invoert op de werkvloer.

Coronatoegangsbewijs op de werkvloer

De regering werkt aan een wetsvoorstel dat het gebruik van het coronatoegangsbewijs op de werkvloer mogelijk moet maken. Dit wetsvoorstel moet eerst goedgekeurd worden door het parlement. Daarna wordt duidelijk of het voorstel doorgang vindt en wat de wet gaat inhouden.

Van mensen die aan het werk zijn, mag je op dit moment niet eisen om hun QR-code (Coronacheck-app), vaccinatie-, negatieve test- of herstelbewijs te laten zien. Dat geldt ook voor locaties waar bezoekers wel verplicht zijn om hun QR-code (Coronacheck-app), vaccinatie-, negatieve test- of herstelbewijs te laten zien (de sectoren horeca, evenementen, kunst/cultuurvoorstellingen en sportwedstrijden). Als werkgever ben je momenteel ook niet verplicht om een coronatoegangsbewijs te vragen in bedrijfskantines et cetera.

Volgende stap: 2G of 3G?

Op 3 december 2021 bekijkt het kabinet hoe het gaat met de nieuwe maatregelen en of er op meer plekken een coronatoegangsbewijs komt. Denk daarbij aan winkels, dierentuinen en pretparken of om naar het werk te gaan. Ondernemers kunnen dan ook kiezen tussen 3G (geprikt, genezen of getest) met een vaste zitplaats of 2G (geprikt of genezen) zonder vaste zitplaats. Hiervoor moet wel de wet worden aangepast.

Bron: Rijksoverheid.nl

Terug