Inspectie SZW heet per 1 januari 2022 de Nederlandse Arbeidsinspectie

Inspectie SZW heet per 1 januari 2022 de Nederlandse Arbeidsinspectie
1/14/2022

Per 2022 heet de Inspectie SZW voortaan de Nederlandse Arbeidsinspectie. Het nieuwe webadres is veranderd in www.nlarbeidsinspectie.nl en alle e-mailadressen van de Nederlandse Arbeidsinspectie zijn gewijzigd.

Foto: Shutterstock

De verandering komt door de komst van de Europese arbeidsautoriteit European Labour Authority. Maar de afgelopen jaren is duidelijk gebleken dat de term Arbeidsinspectie nog steeds vaak wordt gebruikt en voor werkgevers en werknemers veelzeggender is dan de naam Inspectie SZW. De nieuwe naam voorkomt ook het misverstand dat de Inspectie SZW taak zou hebben om toezicht te houden op onderdelen van het ministerie van SZW.

De Engelse naam wijzigt ook naar ‘Netherlands Labour Authority’. De keuze hiervoor komt door de komst van de Europese arbeidsautoriteit European Labour Authority (ELA). De nieuwe Engelse naam van de nationale toezichthouder, Netherlands Labour Authority geeft een duidelijke verbinding aan. De Nederlandse en de Engelse naam worden afgekort met NLA.

Inspectie SZW

De Inspectie SZW is een van de bestuursorganen van de overheid die beslissingen/besluiten kan nemen die voor bezwaar en/of beroep vatbaar zijn. De Nederlandse Arbeidsinspectie kan bijvoorbeeld aan de werkgever een boete opleggen als zij een overtreding van de Arbowet, de Arbeidstijdenwet, de Wet Arbeid Vreemdelingen, de Wet minimumloon en minimum­vakantie­bijslag en/of de Warenwet constateert. De Inspectie SZW kan ook boetes aan werknemers opleggen als zij zich niet aan de Arbowet houden.

Terug