Nederland nog gedeeltelijk in lockdown: dit zijn de maatregelen

Nederland nog gedeeltelijk in lockdown: dit zijn de maatregelen
1/20/2022

Tot en met in ieder geval vrijdag 25 januari 2022 geldt een gedeeltelijke lockdown. De maatregelen op een rij, inclusief aandachtspunten voor HR.

Foto: ANP

Horeca blijft dicht, opening niet-essentiële winkels

Met de gewijzigde regels blijft de horeca gesloten. Afhalen is nog steeds mogelijk. Niet-essentiële winkels mogen de deuren openen tot 17.00 uur. Essentiële winkels zoals supermarkten en drogisterijen zijn open tot 20.00 uur. Voor alle winkels geldt een mondkapjesplicht en een maximum van 1 bezoeker per 5 m2 meter. Ook niet-medische contactberoepen, zoals kappers en schoonheidsspecialisten mogen tot 17.00 uur open. Bioscopen, musea, theaters en concertzalen blijven gesloten.

Alle onderwijs weer geopend

Vanaf 17 januari 2022 is naast het basis- en voortgezet onderwijs, ook het mbo, het hbo en de universiteiten weer volledig open. Alleen voor het mbo geldt nog wel een groepsgrootte van maximaal 75 mensen.

Thuiswerken, tenzij echt niet anders kan

Het dringende advies blijft: werk thuis tenzij het echt niet anders kan. Zorg dat medewerkers arboproof thuiswerken. Werkgevers zijn verplicht om zorg te dragen voor een veilige en gezonde werkomgeving. Deze zorgplicht stopt niet bij de werkplek op kantoor. Ook de thuiswerkers vallen onder de wettelijke zorgplicht. Hierbij gaat het zowel om schade als gevolg van fysieke als psychische klachten.

Het voortdurende thuiswerken valt voor sommige medewerkers zwaar en de muren van het thuiskantoor komen op ze af. Ook kan de huidige onzekerheid over alle gevolgen van het coronavirus voor medewerkers een trigger voor zijn spanning en stress. Piekeren is menselijk en ook HR professionals en leidinggevenden kunnen hier in deze netelige tijd last van hebben.

Terug