Hier moet jouw OR-reglement nu aan voldoen

Hier moet jouw OR-reglement nu aan voldoen
1/20/2022

Per 1 januari 2022 is de Wet op de ondernemingsraden (WOR) gewijzigd. De belangrijkste wijzigingen zijn de termijnen van actief en passief kiesrecht van werknemers. Dit is vaak opgenomen in het OR-reglement en moet misschien worden aanpast.

Foto: Unsplash

Wijziging termijnen actief en passief kiesrecht

Voor 1 januari 2021 konden werknemers na 6 maanden in dienst stemmen tijdens de OR-verkiezingen en na 12 maanden kandidaat stellen voor de ondernemingsraad. Deze termijnen zijn vanaf 1 januari 2022 voor allebei maximaal 3 maanden. Er is ook een wijziging voor uitzendkrachten, detacheerders en payrollers. Zij hadden een termijn van 24 maanden waarna zij medezeggenschaprechten opbouwen. De uitzendkracht bouwt nu na 15 maanden rechten op en heeft na 18 maanden (15 plus de 3 maanden) actief en passief kiesrecht.

Aanpassen OR-reglement

Je mag de termijnen van het actief en passief kiesrecht verkorten in het OR-reglement. Maar de termijn mag niet langer zijn dan 3 maanden. In het OR-reglement kan nu nog de termijn van 6 maanden en 12 maanden staan. Dit moeten worden gewijzigd naar maximaal 3 maanden. Daarnaast moet je bij het organiseren van OR-verkiezingen rekening houden met de selectie van verkiesbare en stemgerechtigden. Die selectie is makkelijker, omdat voor actief en het passief kiesrecht dezelfde termijn geldt.

Let ook op instellingsplicht

Of je verplicht bent om een ondernemingsraad in te stellen, hangt af van de ‘de in de onderneming werkzame personen’. Omdat flexkrachten na 15 maanden medezeggenschapsrechten opbouwen, vallen zij al na 15 maanden onder ‘de in de onderneming werkzame personen’. Zijn hierdoor 50 of meer personen werkzaam, dan ben je wettelijk verplicht om een ondernemingsraad in te stellen.

Instellen commissies

Er is daarnaast ook een wijziging voor commissies. De ondernemingsraad kan commissies instellen voor taken. Een commissie kan nu worden samengesteld door andere werknemers die geen onderdeel zijn van de ondernemingsraad. Normaal gesproken moest een commissie bestaan uit een meerderheid van OR leden. Dat is niet meer nodig. Eén OR-lid is genoeg. Zo kunnen andere werknemers betrokken worden bij het OR-werk. Maar als er bevoegdheden worden toegekend aan een commissie moet deze nog wel bestaan uit een meerderheid van OR-leden.

Terug