8 vragen over de uitbreiding van de informatieplicht per augustus 2022

8 vragen over de uitbreiding van de informatieplicht per augustus 2022
6/28/2022

Het wetsvoorstel Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden gaat per 1 augustus in. Een van de dingen die gaat veranderen, is een uitbreiding van de informatieplicht. De belangrijkste veranderingen vind je hieronder.

1. Wat houdt de uitbreiding van de informatieplicht in?

Werkgevers hebben al een uitgebreide informatieplicht (artikel 7:655 BW). De Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden breidt deze informatieplicht per 1 augustus 2022 op meerdere punten uit. Ook wijzigt de wetgeving wanneer bepaalde informatie moet worden verstrekt en hoe.

2. Welke gegevens moet je voortaan binnen een week leveren?

De werkgever mocht gegevens tot nu toe binnen een maand na aanvang van het werk verstrekken. Voor sommige gegevens is de termijn verkort naar één week. Ook is de informatieplicht uitgebreid.

3. Welke gegevens moet je nog steeds of voortaan binnen een maand leveren?

De in artikel 7:655 lid 1, onderdeel f, g, j, k, l, m, n, p en o (nieuw) genoemde gegevens moeten voortaan worden verstrekt binnen een maand na aanvang van het werk, of zoveel eerder als de overeenkomst eindigt.

4. Geldt de uitgebreidere informatieplicht met terugwerkende kracht, of alleen voor nieuwe werknemers?

De informatieverplichting geldt ook voor bestaande dienstverbanden. De werknemer moet daar dan wel om vragen.

5. Moeten wij de werknemers informeren over de bonusregeling?

De werkgever moet werknemers ook informeren over de bonusregeling.

6. Moet je het salaris voortaan vermelden in een vacaturetekst?

De informatie over het salaris hoeft op basis van de wetswijziging Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden niet al in de vacaturetekst te worden vermeld. Door een nieuwe EU-richtlijn zou dit in de toekomst wel kunnen veranderen.

7. Hoe informeer je de werknemer over het ontslagrecht?

In de nieuwe wetgeving staat dat je de werknemer een maand na aanvang van het werk moet informeren over de procedure (plus vereisten en opzegtermijnen) die werkgever en werknemer moeten volgen als de arbeidsovereenkomst wordt beëindigd. De werkgever kan in nieuwe arbeidsovereenkomsten een bepaling opnemen ('De regels voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst staan in titel 10 van Boek 7 van het Burgerlijk Wetboek'). Of als er een cao geldt, dan daarnaar verwezen worden: 'De regels voor beëindiging van de arbeidsovereenkomst staan vermeld in de toepasselijke cao.'

8. Hoe informeer je de werknemer over de regels rond de proeftijd?

Als gevolg van de nieuwe wetgeving moet je een werknemer binnen een week na aanvang van het werk informeren over de duur en voorwaarden van de proeftijd.

Fotobron: Shutterstock

Terug