Tips voor een uniek personeelshandboek

Tips voor een uniek personeelshandboek
8/12/2022

Hoe maak je het personeelshandboek eigen en interessant om te lezen? Lees hier de tips.

 

Een personeelshandboek biedt de perfecte uitkomst om het personeel te informeren over alle afspraken, regels en omgangsnormen. In een personeelshandboek - of personeelsreglement - zijn arbeidsvoorwaarden en bedrijfsregels opgenomen die niet in de individuele arbeidsovereenkomsten staan, maar waar de werkgever zichzelf en zijn werknemers wel aan wil binden. Je kunt het zo uitgebreid maken als je zelf wilt. Maar hoe maak je deze documenten eigen?  

 

Huisstijl

Toon het personeelshandboek in de visuele stijl van jouw organisatie. Gebruik hiervoor het juiste lettertype en laat de kleuren van de onderneming terugkomen. Is dit niet mogelijk? Check dan eens de mogelijkheden om een template of sjabloon via internet te downloaden of te kopen. Er zijn meerdere websites die deze mogelijkheid aanbieden. 

 

Tone of voice

Herschrijf het personeelshandboek in de tone of voice van de organisatie. Wat is de taal van de werknemers en hoe sluit het personeelshandboek daarop aan?

 

Sfeerfoto's

Een goede manier om het personeelsboek eigen te maken is om sfeerfoto’s toe te voegen van de werkplekken, vergaderruimtes, personeel, enz.

 

Facts en quotes

Voeg leuke facts en quotes over het bedrijf of collega’s toe aan het personeelshandboek. Dit is een goede manier om het bedrijf nog beter te leren kennen op een leuke manier.

 

Smoelenboek

Laat zien wie er binnen het bedrijf werkt door personeelsfoto’s toe te voegen als een soort smoelenboek. Vaak worden personeelshandboeken gestuurd naar nieuwe werknemers. Op deze manier kunnen zij direct inzien wie hun collega’s zijn. Bij een onderneming veel personeelsleden kun je ervoor kiezen om contactpersonen vanuit HR, directie of facility te laten zien.

 

Lang of kort?

Denk aan de lengte van het personeelshandboek. Is het de wens om een zo kort mogelijk personeelshandboek te gebruiken of juist een langere vorm? Het is daarbij goed om de lezers in het achterhoofd te houden bij deze beslissing.

 

Organogram

Een organogram kan fijn zijn om toe te voegen aan het personeelshandboek.

 

Fotobron: Shutterstock

Terug