Kan ik medewerkers met financiële stress een extraatje geven?

Kan ik medewerkers met financiële stress een extraatje geven?
12/1/2022

Een aantal medewerkers maakt zich druk over hun energierekening. Sparen lukt ze niet, omdat alles duurder wordt. Mag je wat extra's doen voor deze medewerkers om ze wat lucht te geven? Mr. Edith van Schie beantwoordt de vraag van de week.

Uiteraard kan dat. Het vervelende is alleen dat over een extraatje werkgeverslasten betaald moeten worden én dat het extraatje bij het loon van de werknemer optelt. Dat betekent niet alleen dat het netto een stuk lager uitvalt, maar ook dat medewerkers met toeslagen misschien net boven de toeslagengrens uitkomen, waardoor ze toeslagen kunnen mislopen.

Je kan als werkgever wel een extraatje geven onder de werkkostenregeling (WKR). Dit is een regeling die het mogelijk maakt om een percentage van de loonsom belastingvrij aan je medewerkers te besteden. In 2022 mochten werkgevers met een totale loonsom van € 400.000 of minder 1,7% van hun loonsom belastingvrij aan hun medewerkers besteden (1,18% over het bedrag daarboven). In 2023 is dat percentage (tijdelijk) verhoogd tot 3%. Dat geeft dus waarschijnlijk ruimte om iets extra’s te doen. Bijkomend voordeel is dat extraatjes die onder de WKR worden gegeven, niet bij het inkomen van de werknemer worden opgeteld. Toeslagen komen daarmee dus niet in gevaar.

Als medewerkers echt stress ondervinden van hun financiële situatie, dan kan je als werkgever ook helpen door medewerkers een financiële coach aan te bieden die de mensen helpt om hun financiën op orde te krijgen.

Terug