Mag ik spyware op de computer van mijn medewerker plaatsen?

Mag ik spyware op de computer van mijn medewerker plaatsen?
9/13/2022

Ik weet bijna zeker dat één van onze medewerkers tijdens werktijd zit te gokken op zijn werkcomputer. Mag ik spyware op zijn computer installeren?

Het installeren van spyware mag niet zomaar. De privacyregels voor het monitoren van werknemers zijn streng, zeker als het gaat om het heimelijk controleren van medewerkers. Voor werknemers is het een grote inbreuk op hun privacy als zij bespied worden terwijl zij zich onbespied wanen.

In het algemeen geldt; hoe groter de inbreuk, des te strenger de regels. Bovendien moet je als werkgever altijd kiezen voor een methode die de minste inbreuk op de privacy van de werknemer maakt. Dus als er ook andere manieren zijn om erachter te komen of de werknemer online gokt, dan moet je die manier kiezen die voor de werknemer het minst belastend is. Daar komt dan ook nog bij dat het doel dat je met het installeren van de spyware wilt bereiken het middel heiligt. En dat je het vermoeden dat de werknemer tijdens werktijd gokt goed moet kunnen onderbouwen.

Kortom; spyware installeren is een hele toestand. Het is goed om je vooraf af te vragen wat je met het eventuele ‘bewijs’ wilt doen. Wil je de werknemer (op staande voet) ontslaan? Dan is bewijs belangrijk, maar dan is het ook belangrijk dat dat bewijs rechtmatig is verkregen. Dus dat alle strenge regels zijn nageleefd. Wil je de werknemer niet ontslaan maar helpen of waarschuwen, dan is een goed gesprek misschien een veel beter idee.

 

Fotobron: Shutterstock

Terug