Mag een fulltimebonus eigenlijk wel?

Mag een fulltimebonus eigenlijk wel?
11/27/2022

Je leest overal over de ‘fulltimebonus’ die parttimers krijgen als ze fulltime gaan werken. Dat zou een oplossing zijn voor het personeelstekort. Maar kan dat eigenlijk wel?

Nee, dat kan niet zomaar. Alle medewerkers binnen een bedrijf moeten gelijkwaardig worden behandeld. Dat betekent dat gelijke gevallen gelijk moeten worden behandeld én dat ongelijke gevallen naar de mate van die ongelijkheid, ongelijk behandeld moeten worden. De wet verbiedt werkgevers bovendien expliciet om onderscheid te maken op grond van arbeidsduur. Je mag dus geen onderscheid maken tussen fulltime- en parttime werknemers.

Gelijkwaardig werk moet dus gelijkwaardig worden beloond. Als de ene werknemer gelijk is aan zijn collega maar alleen 20 in plaats van 40 uur per week werkt, dan moet hij dus de helft verdienen van zijn collega. Het gaat daarbij om alle onderdelen van de beloning, dus niet alleen om het salaris, maar ook om toeslagen, gratificaties én bonussen. Ook de secundaire arbeidsvoorwaarden moeten gelijkwaardig zijn. Een bonus betalen aan een medewerker vanwege het enkele feit dat hij fulltime werkt, dat mag dus niet.

Als je de fulltime bonus toch betaalt en één of meerdere parttimers maakt daar bezwaar tegen, dan zouden ze dus zomaar gelijk kunnen krijgen. En het gevolg van dat gelijk krijgen zal niet zijn dat de fulltimers hun bonus moeten inleveren, maar dat de werkgever de parttimers óók een pro rata bonus moet betalen.

Terug