Hoe spreek je een medewerker aan op zijn persoonlijke hygiëne?

Hoe spreek je een medewerker aan op zijn persoonlijke hygiëne?
5/25/2023

Collega’s klagen bij een leidinggevende over een medewerker. Die doet zijn werk prima, maar ruikt heel onfris. Hoe pak je dat aan? Mr. Edith van Schie beantwoordt de vraag van de week.

Als werkgever heb je instructierecht. Dat betekent dat je – tot op zekere hoogte – mag bepalen hoe medewerkers hun werk doen, hoe ze zich moeten gedragen, maar ook hoe ze zich moeten kleden én dat zij moeten letten op goede persoonlijke hygiëne. Als je bijvoorbeeld in een personeelshandboek of bedrijfsreglement opschrijft wat je van je medewerkers verwacht, dan is dat vaak een goede kapstok om een gesprek aan te gaan als een medewerker zich niet aan die regels houdt.

Evengoed blijft het aanspreken van iemand op zijn persoonlijke hygiëne een lastige klus. Meest belangrijk is dat je echt even met deze persoon gaat zitten en dat je dat doet in beslotenheid, dus niet op de afdeling waar hij werkt of als je hem toevallig op de gang tegenkomt. Geef aan dat je het heel lastig vindt om het onderwerp aan te snijden, maar dat je het wel doet omdat je het vooral vervelend voor hem vindt. Realiseer je dat hij zich er zelf waarschijnlijk niet bewust van is. Zeg hem niet dat collega’s over hem hebben geklaagd, maar spreek vanuit jezelf. Bespreek ook mogelijke oorzaken en oplossingen. De bedrijfsarts kan daar vaak ook behulpzaam bij zijn.

Terug