Zo ondersteun je medewerkers die meedoen aan de ramadan

Zo ondersteun je medewerkers die meedoen aan de ramadan
3/23/2023

Op 22 maart is de ramadan begonnen. Voor moslims een mooie periode van bezinning en saamhorigheid. Wat kunnen werkgevers doen voor hun werknemers tijdens deze bijzondere maand?

De ramadan is voor moslims een maand van reflectie en van samen komen. Omdat zij dan alleen ’s avonds laat of ’s nachts mogen eten en drinken, wordt hun dag- en nachtritme behoorlijk door elkaar gehaald. Ook op het werk wordt natuurlijk gevast. Mensen kunnen verzwakt raken als ze tijdens het werk niet kunnen eten en drinken, des te meer als er fysieke arbeid wordt verricht. Bij de ramadan hoort ook dat er gedurende de dag wordt gebeden.

Het Suikerfeest, of Eid-al-fitr, is de feestelijke afsluiting van de vastenmaand. Het is nog niet helemaal zeker wanneer het Suikerfeest zal zijn; dit ligt aan de stand van de maan. Waarschijnlijk is dat in 2023 op vrijdagavond 21 april.

Hoe kan je een werknemer ondersteunen die aan de ramadan meedoet?

Een logische stap die soms over het hoofd wordt gezien is dat je als werkgever je vastende werknemers kunt vragen wat jij voor ze kunt doen. De één wil misschien liever de lunchpauze overslaan en eerder of juist later beginnen en de ander vindt gelegenheid voor stilte belangrijker.

Maar je kunt meer doen. Waar kun je dan verder zoal aan denken?

Concrete tips voor tijdens de ramadanmaand

  • Wees flexibel wat betreft pauzemomenten van medewerkers die meedoen aan de ramadan; misschien zijn deze vaker nodig of op andere momenten op de dag.
  • Bij fysieke arbeid kun je kijken naar minder zwaar werk gedurende deze maand.
  • Geef waar mogelijk gelegenheid om te bidden gedurende de dag.
  • Geef de mogelijkheid om eerder of juist later te beginnen.
  • Vraag in de organisatie aandacht voor het feit dat collega’s meedoen aan de ramadan. Stimuleer daarbij werknemers om elkaar respectvol te behandelen en waar nodig te helpen.
  • Benadruk ook bij de leidinggevenden om extra aandacht te hebben voor de vastende medewerkers.
  • Geef zo veel als gewenst gelegenheid om vrij te nemen op of rond het Suikerfeest.
Terug