Hoe zit het met rouwverlof?

Hoe zit het met rouwverlof?
4/26/2024

De moeder van een van onze medewerkers is recent overleden. Hij heeft het daar erg moeilijk mee en kan niet werken. Hij gaf aan dat hij een tijdje rouwverlof wil opnemen. Ik heb eerlijk gezegd geen idee hoe dat werkt. Hoe zit het met rouwverlof?

Rouwverlof staat niet in de wet. Wel is wettelijk geregeld dat een werknemer bij het overlijden van een naaste calamiteitenverlof kan opnemen. Dat verlof is bedoeld om de zaken rondom het overlijden te regelen, zoals de uitvaart.

In veel cao’s, bedrijfsregelingen en personeelshandboeken is vaak ook wel een regeling voor ‘bijzonder verlof’ te vinden. Hierin staat specifiek beschreven hoeveel dagen werknemers vrij krijgen voor een verhuizing, trouwen, het bijwonen van bruiloften van naasten en ook voor het nemen van afscheid van een overleden naaste. Vaak gaat het dan om één, twee of drie dagen die zijn bedoeld voor het bijwonen van de uitvaart en voor het (mede) organiseren ervan.

In sommige cao’s en bedrijfsregelingen is ook rouwverlof expliciet opgenomen. Vaak wordt dan een dag of tien rouwverlof gegeven, meestal (alleen) bij het overlijden van een partner, ouder of kind.

Los van de vraag of er een specifieke rouwverlofregeling is of niet, is het vooral van belang dat je als werkgever goed naar de werknemer luistert. Als hij niet in staat is om te werken, dan is het goed om hem – eventueel in overleg met de bedrijfsarts – tijd te gunnen om zijn verlies te verwerken.

Terug