Ben je verplicht om een loongebouw te gebruiken?

Ben je verplicht om een loongebouw te gebruiken?
6/28/2024

Ons personeelsbestand is in de afgelopen twee jaar gegroeid van 5 tot inmiddels 30 medewerkers. Eerlijk gezegd doen we maar wat bij het bepalen van het salaris van nieuwe mensen. Maar nu vraag ik me af of ik eigenlijk niet verplicht ben om een loongebouw te gebruiken? Mr. Edith van Schie beantwoordt de vraag van de week.

Nee, dat is niet verplicht, behalve als een toepasselijke cao of reglement dat voorschrijft. Je bent als werkgever wel verplicht om je medewerkers gelijk te belonen. Uitgangspunt is dat je gelijk werk gelijk beloont en dat je ongelijk werk, naar mate van ongelijkheid, ongelijk beloont. Ervaring leert dat het lastig is om je aan dat uitgangspunt te houden als je bij het bepalen van het salaris van een (potentiële) nieuwe medewerker ‘maar wat doet’. Vaak kijk je bijvoorbeeld gekeken naar het huidige loon van de sollicitant.

Maar dat is eigenlijk helemaal niet relevant. Het gaat erom wat deze persoon kan bijdragen aan en waard kan zijn voor jouw onderneming. Ga je teveel mee in de wensen van de mensen die komen solliciteren, dan heeft dat vaak tot gevolg dat van enig evenwicht in hoogte van de salarissen binnen je bedrijf weinig sprake is. En dat is niet alleen verboden, het is vaak ook niet bevorderlijk voor de onderlinge sfeer.

Het hebben en consequent toepassen van een loongebouw biedt je houvast, zowel bij het bepalen van het loon van nieuwe mensen als bij het bepalen van loonsverhogingen van de huidige personeelsleden.

Terug