Moet ik de transitievergoeding betalen als ik een tijdelijk contract niet verleng?

Moet ik de transitievergoeding betalen als ik een tijdelijk contract niet verleng?
4/19/2024

Als werkgever kun je ervoor kiezen om een halfjaarcontract niet verlengen. Ben je dan een transitievergoeding verschuldigd? Mr. Edith van Schie geeft antwoord.

We hebben recent het halfjaarcontract met één van onze medewerkers beëindigd. Nu vraagt zij om een transitievergoeding. Heeft ze daar recht op?

Het antwoord

Ja, waarschijnlijk wel. Als een dienstverband op initiatief van de werkgever eindigt of niet wordt voortgezet, dan ben je als werkgever op grond van de wet de transitievergoeding aan de werknemer verschuldigd. Dat is anders als de werknemer zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen, waardoor de werkgever de tijdelijke arbeidsovereenkomst logischerwijs niet verlengt, maar daarvan is niet snel sprake. Ook als de werknemer nog geen 18 jaar is en gemiddeld maximaal 12 uur per week werkte, is geen transitievergoeding verschuldigd. Dat geldt ook voor werknemers wiens contract wordt beëindigd omdat ze met pensioen gaan.

Als de werknemer (eerder) zelf aangeeft dat hij zijn tijdelijke contract niet wil verlengen, dan heeft hij geen aanspraak op de transitievergoeding omdat in dat geval het initiatief om het contract niet voort te zetten van de werknemer komt. Ook in deze gevallen geldt een uitzondering; als de werkgever zich ernstig verwijtbaar heeft gedragen waardoor de werknemer het dienstverband logischerwijs niet wil verlengen, dan kan de werknemer toch aanspraak maken op de transitievergoeding. Ook hiervan is niet snel sprake.

Laatst is uit onderzoek gebleken dat de transitievergoeding niet alleen bij beëindiging van tijdelijke contracten vaak niet wordt betaald, maar vaak ook niet bij beëindiging van flexcontracten, terwijl dat meestal wel moet. Het is dus goed om bij iedere uitdiensttreding zorgvuldig na te gaan of de transitievergoeding betaald moet worden.

Terug