‘Aan de slag’, zegt de bedrijfsarts, maar de werknemer kan (nog) niet

‘Aan de slag’, zegt de bedrijfsarts, maar de werknemer kan (nog) niet
2/23/2024

De bedrijfsarts en een zieke werknemer zijn het oneens over diens re-integratie. Wat kun je dan als werkgever doen? Mr. Edith van Schie beantwoordt de vraag van de week.

Een van onze medewerkers is al een tijdje heel ziek. Ik spreek hem geregeld en hij geeft zelf aan dat hij nog te ziek is om weer aan het werk te gaan. Heel eerlijk gezegd denk ik dat hij daarin gelijk heeft. Maar de bedrijfsarts zegt nu dat hij voor halve dagen aan de slag moet. De werknemer zegt dat hij niet kan komen. Wat kan ik doen?

Het antwoord

Het arbeidsrechtelijke antwoord is dat een werkgever, na een schriftelijke waarschuwing, de loondoorbetaling mag stoppen als de werknemer zijn re-integratieverplichtingen niet nakomt. Maar in dit geval lijkt dat me te snel. Zeker wanneer je als werkgever ook het gevoel hebt dat de werknemer welwillend is, maar simpelweg niet kán.

Ik zou eerst overleggen met de bedrijfsarts en je eigen twijfels met hem delen. Als de bedrijfsarts bij zijn standpunt blijft, dan kan je met de werknemer afspreken dat hij een second opinion aanvraagt bij een andere bedrijfsarts. Het is belangrijk dat die tweede bedrijfsarts dan door de werknemer goed op de hoogte wordt gebracht van zijn situatie. Daar kan een behandelend arts of de huisarts wellicht mee helpen. Het vragen van een deskundigenoordeel bij UWV kan ook nog een optie zijn.

Ik zou de werknemer niet zomaar zonder meer thuislaten. Daarmee kun je als werkgever namelijk (ook) je re-integratieverplichtingen schenden. UWV kan je daarvoor op de vingers tikken – en dat kan een flinke kostenpost worden.

Terug