Ziek, maar wel aan het werk bij zijn broer

Ziek, maar wel aan het werk bij zijn broer
5/18/2024

Wat moet je doen als je hoort dat een langdurig zieke medewerker elders aan het werk is?

Wij hebben een medewerker in dienst die al een paar maanden ziek is. Vervelend voor hem en ook voor ons, want we hebben het razend druk en komen handen te kort. Nu hoorde ik van twee collega’s dat hij regelmatig aan het werk schijnt te zijn in de timmerfabriek van zijn broer. Wat kan ik daarmee?

Het antwoord

Mijn ervaring is dat je erg moet uitkijken met dit soort geruchten. Is deze medewerker echt aan het werk bij zijn broer? Of bezoekt hij zijn broer geregeld voor een kopje koffie nu hij vanwege zijn ziekte thuiszit?

Maar ook als blijkt dat deze medewerker wel wat werkzaamheden of klusjes voor zijn broer oppakt, is het zeker niet gezegd dat je daartegen als werkgever kunt optreden – of moet willen optreden. Als de medewerker bijvoorbeeld mentale klachten heeft waardoor hij bij zijn werkgever niet kan werken, is het best mogelijk dat helpen in de timmerfabriek van zijn broer therapeutisch voor hem werkt. En daar is niets mis mee. Al is het ongemakkelijke gevoel dat je daar als werkgever en collega’s bij hebt natuurlijk heel begrijpelijk, het is niet maatgevend voor wat een zieke werknemer wel en niet mag.

Wat je kunt doen is de geruchten die je hebt gehoord, bespreken met de bedrijfsarts. Die kan waarschijnlijk goed inschatten waartoe de zieke werknemer wel en niet in staat is, en of eventuele werkzaamheden die de werknemer verricht het herstel bevorderen of juist belemmeren.

Terug