Een op drie werknemers ervaart minder vrijheid om thuis te werken

Een op drie werknemers ervaart minder vrijheid om thuis te werken
6/28/2024

Thuiswerken is de laatste jaren voor veel werknemers en werkgevers heel gewoon geworden. Toch ervaart een op de drie thuiswerkers de laatste tijd minder vrijheid om thuis te werken dan twee jaar geleden.

Dat blijkt uit een onderzoek naar thuiswerken van CNV onder 1.100 leden van de vakbond die kunnen thuiswerken.

Ruim een kwart geeft aan dat hun werkgever sceptischer staat tegenover thuiswerken dan twee jaar geleden. 60% is niet vrij om te werken waar ze willen. Bij 30% vraagt de werkgever de thuiswerkers om minimaal twee dagen op kantoor te werken, 14% moet minimaal 3 of meer dagen op kantoor aanwezig zijn. Dinsdag is de dag dat de meeste thuiswerkers op kantoor moeten zijn, gevolgd door maandag en donderdag.

Driekwart van de thuiswerkers ontvangt een thuiswerkvergoeding. 78% geeft echter ook aan dat de werkgever niet alle thuiswerkkosten vergoedt.

Werknemers zien veel voordelen thuiswerken

Werknemers zien veel voordelen in thuiswerken. 86% zegt dat thuiswerken zorgt voor een betere werk-privébalans, 73% ervaart minder werkstress door thuiswerken en bij 74% draagt thuiswerken bij aan de gezondheid. 58% van de respondenten geeft bovendien aan thuis productiever te zijn dan op kantoor. Een op de drie is thuis creatiever, slechts 11% is thuis minder creatief dan op kantoor.

Sinds de coronatijd is het aantal thuiswerkers gegroeid. Werkgevers zagen daar doorgaans net als werknemers ook vooral de voordelen van in, maar lijken daar nu gezien dit onderzoek op terug te komen. Uit het onderzoek blijkt niet waarom (de werkgevers zijn niet ondervraagd).

Vraagstukken bij hybride werken

Er zijn sinds het toegenomen thuiswerken verschillende vraagstukken geweest waar werkgevers tegenaan liepen. Die zagen vooral op de performance en het onderhouden van contact met de werknemers. Zo vroegen veel werkgevers na de coronatijd hoe ze ervoor kunnen zorgen dat werknemers thuis ook echt werken. Ook wilden ze weten hoe je omgaat met de wisselende werktijden die thuiswerkende werknemers kunnen hanteren. En hoe je omgaat met thuiswerkende grenswerkers.

Terug