Kabinet schetst scenario’s voor vereenvoudiging verlofstelsel

Kabinet schetst scenario’s voor vereenvoudiging verlofstelsel
4/19/2024

Demissionair minister Van Gennip heeft de Tweede Kamer geïnformeerd hoe het verlofstelsel de komende jaren vereenvoudigd kan worden. Zij schetst daarbij drie clusters van verlof.

Er is momenteel een breed palet aan verlofregelingen, schrijft

Van Gennip. Deze verlofregelingen moeten bijdragen aan de (continuïteit van) arbeidsparticipatie. De regelingen zijn echter complex en onoverzichtelijk geworden, schrijft de minister. Niet alle rechthebbenden nemen bovendien het verlof op, bijvoorbeeld omdat dit financieel niet voordelig is.

Drie clusters verlof

De SER bepleitte eerder in het advies ‘Balans in maatschappelijk verlof’ een clustering van het verlof in drie pijlers: zorg voor kinderen, zorg voor naasten en persoonlijk verlof. Het kabinet volgt het SER-advies. De drie pijlers zien er grofweg als volgt uit:

  • Cluster 1: zorg voor kinderen
    Onder dit cluster vallen het huidige zwangerschaps- en bevallingsverlof, het (aanvullend) geboorteverlof, het adoptie- en pleegzorgverlof en het (betaald) ouderschapsverlof. Binnen deze verlofsoort zijn meerdere scenario’s uitgewerkt waarbij regelingen worden geïntegreerd, uitgebreid of verkort.\
  • Cluster 2: zorg voor naasten
    Tot het cluster zorg voor naasten behoren het huidige kort- en langdurend zorgverlof. Binnen het cluster zorg voor naasten zijn twee scenario’s uitgewerkt met varianten voor integratie en uitbreiding van het kort- en het langdurend zorgverlof.
  • Cluster 3: persoonlijke situaties
    Uit het huidige verlofstelsel valt het calamiteiten- en kortverzuimverlof onder ‘persoonlijke situaties’. Binnen cluster 3 zijn geen scenario’s uitgewerkt, omdat het cluster vooralsnog maar één regeling bevat.

Idealiter worden eventuele nieuwe verlofvormen ingepast in een van de drie clusters, zegt de minister. Te denken valt aan regelingen voor rouwverlof, transitieverlof of verlof wegens huiselijk geweld.

Uitwerking vereenvoudiging verlof ligt bij volgend kabinet

Eerder gaf de regering aan hoe het verlofstelsel vereenvoudigd kan worden op administratief gebied. Het is aan een volgend kabinet om vereenvoudiging van het verlofstelsel verder voort te zetten, schrijft minister Van Gennip. Rekening moet worden gehouden met een intensief implementatietraject.

Terug